Stručnjaci su nam otkrili kako od stare kuhinje, uz nekoliko efektnih trikova, napraviti novu – i to bez prevelikih ulaganja

Kuhinja je središnji dio svakoga doma u kojem provodimo puno vremena sa svojim najdražima, stoga je bitno da je taj prostor ugodan, ali prije svega funkcionalan. Ako stalno odgađate preuređenje kuhinje jer se bojite da će vas to previše koštati, zašto ne biste uz nekoliko ‘kozmetičkih’ zahvata staroj kuhinji podarili novo ruho

Budući da je kuhinja vrlo bitan prostor u svakom kućanstvu, najvažnije je osmisliti prostor kako bi se iskoristio svaki centimetar te odabrali elementi u koje će stati što više toga, a da opet ne izgleda prenatrpano.

Ako vam je kuhinja na nekim mjestima dotrajala ili više nije funkcionalna, nužne su preinake koje će je ponovno učiniti zanimljivim i privlačnim prostorom. Uz malo mašte i pametnog planiranja stara kuhinja zasjat će novim sjajem, i to bez previše radova, prašine i potrošenog novca.

Za sve one koji su u potrazi za dizajnerskim rješenjima koja će unijeti dašak svježine u najvažniju prostoriju u domu ili tek razmišljaju o tome, odgovore na pitanja koja većinu muče daju stručnjaci iz Elgrada, u čijoj bogatoj ponudi je lako pronaći rješenje za redizajn stare kuhinje.

Korpusi i pregradne stranice

Oboružali ste se alatom i potfrknuli rukave jer želite postojeće elemente potpuno ‘preroštati’ i razmontirati radi novog rasporeda? Hm, polako! Prije nego krenete u akciju koja bi u konačnici mogla nalikovati kao na epizodu iz simpatičnog češkog crtića ‘A je to’, trebate znati kako se korpuse ne preporuča rastavljati i prekrajati jer ćete ne samo imati puno posla nego na kraju nećete uspjeti postići prvotnu stabilnost i čvrstoću. Ukoliko pak nisu u dobrom stanju jer su nagriženi zuubom vremena, vlagom ili mehaničkim oštećenjima, radije se odlučite za izradu novih.

Kad je riječ o pregradnim stranicama unutar korpusa, one su također najčešće fiksne i pričvršćene s leđne strane pa ih se ne isplati premiještati jer bi se time uništila stabilnost i čvrstoća samog okvira koji ipak ima ulogu ‘kralježnice’ vaše kuhinje i na okupu drži sve elemente.

No zato lakoćom možete mijenjati fronte i radnu ploču. Ako ima prostora, na bočne stranice se mogu staviti manje, otvorene police, čime se može i na taj način osvježiti izgled kuhinje i dobiti dodatni prostor za pohranu i postići onaj wow efekt kakav viđate na Instagramu. Stručnjaci iz Elgrada kažu kako se fronte i radne ploče zaista lako skidaju i jednako lako namontiraju što vam otvara puno mogućnosti za nove kombinacije.

Radna ploča

Radna ploča ima vrlo važnu funkciju u kuhinji, a ukoliko je vaša ploča u lošem stanju, puna ‘ožiljaka’ nakon dugogodišnjeg korištenja, vrijeme je da je pošaljete u zasluženu mirovinu. Standardna dimenzija širine radne ploče je 60 centimetara pa bi se u pravilu trebalo držati postojećih dimenzija jer su po tim dimenzijama rađeni i donji elementi.

Promjenom radne ploče i kuhinja automatski poprima novi izgled, a osim već standardnih radnih ploča na bazi iverice, možete se odličiti i za one od kompozitnih materijala s antibakterijskim svojstvima, kao i od kompakta, keramičkih ploča Laminam, super mat Fenixa ili pak radne ploče od punog drveta, koje su u zadnje vrijeme veliki hit, a uz redovito održavanje mogu potrajati zaista dugo.

Privlači li vas ideja kuhinjskog otoka što doista daje posebnu čar svakoj kuhinji, onda ćete morati razmisliti o ugradnji radne ploču šire od 60 centimetara – Elgradovi stručnjaci kažu kako je najbolje odabrati one širine oko 90 centimetara.

PROMJENE KOJE SE VIDE
Ovo su najefektniji trikovi za redizajn stare kuhinje

  • Ugradnja podiznih elemenata
  • Izmjena sudopera
  • Nova radna ploča
  • Zidni paneli umjesto keramičkih pločica koji se lako održavaju
  • Nove fronte

Izmjena fronti

Uvjerljivo najjednostavniji i najefektniji način make overa kuhinje je mijenjanje fronti: treba samo pripaziti na dimenzije, a nove fronte se lako montiraju na postojeće korpuse. Uz malo truda i bez puno muke na ovaj ćete način najlakše izmijeniti izgled kuhinje. Što se tiče materijala, nema nekih ograničenja. Obično se radi o oplemenjenoj iverici debljine 18 milimetara koja dolazi u različitim dekorima, od drvnih, jednobojnih, mat, sjajnih, pa sve do različitih reprodukcija materijala. lakoje pronaći odgovarajuću boju i uklopiti je u interijer.

Elgradovi stručnjaci objašnjavaju kako nema bojazni da bi težina fronti mogla opteretiti korpus, dakle slobodno se zaigrajte i kreirajte nešto baš po vašem ukusu – ovo je definitivno najbolji način za unijeti živost u postojeću kuhinju. Prepustite se kreativnosti i stvorite kuhinju u kojoj ćete s guštom boraviti i, naravno – kuhati.

Sudoper i slavine

Efektan način make overa je promjena sudopera i slavine, a u posljednje vrijeme su jako traženi modeli od siligranita i keramike i to zahvaljujući iznimno lakom održavanju. Na njima se, naime, ne vidi tragovi od vode ili kamenca kao kod klasičnih modela od inoksa što će oduševiti sve one kojima je dojadila svakodnevna borba s upornim mrljama od vode i kamenca.

No, sve je, naravno, stvar osobnog ukusa i preferencija, jer svaki od njih ima svoje kvalitete i dolazi u različitim dimenzijama, dubinama i s različitim rasporedom. Ukoliko želite prebaciti sudoper na drugo mjesto, preporuka je da se koristi postojeći odvod od stare kuhinje jer će premiještanje odvoda zakomplicirati preuređenje i povećati troškove, a to ne želite. Odlučite li se pak na sudoper od siligranita uz njega možete kombinirati i slavine od istog materijala, a dizajnu kuhinje (i sudopera) prilagodite i model slavine, koja može biti moderna, retro i s ugrađenim tušem koja će vam olakšati pranje povrća i posuđa.

Police

Svi se slažu s tvrdnjom kako u kuhinji nikad nije dovoljno polica za odlaganje. Dakle, ako želite unijeti promjenu nećete pogriješiti s ugradnjom modernih otvorenih polica koje su savršen alat za personaliziranje vaše kuhinje. Zašto ne biste iskombinirali otvorene i zatvorene police s upečatljivim podiznim elementima? Razmislite što bi bilo neophodno za vašu kuhinju i ravnajte se prema tome. Ako imate kolekciju začina, stavite ih u ukarsne staklene i izložite na policama. To će biti sjajan dekorativni element, a u isto vrijeme ćete se riješiti nereda iz ormarić i ladica i dobiti novo, praktično mjesto za odlaganje. Na otvorene police, koje su zadnjih godina apsolutni hit u uređenju kuhinja, možete staviti i posude u kojima držite tjesteninu kao i efektne komade posuđa, te na taj način osloboditi prostor u zatvorenim ormarićima, a samoj kuhinji podariti novu, suvremeniju dimneziju.

Gornji ormarići

Izmjena gornjih ormarića dobrodošao je potez uz pomoću kojeg ćete osvježiti izgled stare kuhinje. Poželjeli ste staviti dodatne ormariće? To ne bi trebao biti nikakav problem, ali kako kažu stručnjaci iz Elgrada, ukoliko se ide prekrajati postojeće korpuse tu bi već moglo biti problema. Iskoristite radije bazu, tj. već postojeći korpus i poigrajte se frontama, ručkama i policama. Umjesto klasičnih vrata odlučite se na trendovske fronte s podiznim okovima koji daju elegantan i suvremen izgled kuhinji.

Nemojte se bojati eksperimentiranja – kombinirajte različite boje dok ne pronađete onu koja će najbolje izgledati. Budite hrabri i krenite u smjelu promjenu za maksimalni učinak!

Detalji koji čine razliku

Ako želimo ugraditi ladice u postojeći element, treba samo paziti da su elementi klasičnih dimenzija i da se vodilice ladica mogu lako ugraditi. Precizno izmjerite i ovisno o vašim potrebam odlučite i na vsiine ladice. Hoće li to biti jedna plića za odlaganje pribora za jelo i dvije dublje ili ćete se odlučiti na neku drugu kombinaciju, ovisi prvenstveno o vašim potrebama. Dakako, prilikom osmišljavanja nove kuhinje razmislite i o dodatnim elementima uz pomoć kojih ćete dobiti više prostora u ormarićima poput uložaka za ladice, zamjena polica ocjeđivačima posuđa, dodavanje uložaka za ladice, organizatora za ladice…

Kutni elementi sjajan su način za maksimalno korištenje prostora stoga je najbolje koristiti se različitim izvlačnim košarama uz pomoć kojih se dobiva dragocjeni prostor za skladištenje jer cilj svakog redizajna je maksimalno iskorištavanje prostora.  Svi koji već imaju izvlačne kutne košare jako dobro znaju koliko toga stane u njih i koliko ih spašava od kopanja i pretraživanja baš one jedne posude koja ‘nestane’ u bespuućima ormarića kao za inat baš onda kad nam najviše treba.

U modernim kuhinjama su popularne različite izvlačne košare koje su pregledne, lako se otvaraju i montiraju te se tako najbolje može iskoristiti prostor… Zasigurno će vas oduševiti funkcionalnost Elgradove kutne izvlačne košare s dvije police nosivosti 40 kg, a tu su i izvlačne kolone različite nosivosti, u koje možete staviti sve potrebne namirnice, a prednost im je i preglednost jer kad ih izvučete već na prvi pogeld vidite što se sve nalazi u njima. Dakle, dajte si mašti na volju i osmislite kuhinju baš po vašoj mjeri, koja će biti praktična i lijepa, a neće vas koštati pravo malo bogatstvo.

Članak je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Elgradom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Izvor: Tportal
Fotografije: Matej Grgić
Originalni članak: https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/strucnjaci-su-nam-otkrili-kako-od-stare-kuhinje-uz-nekoliko-efektnih-trikova-napraviti-novu-i-to-bez-prevelikih-ulaganja-foto-20190308