Ideje za kućnu bibiloteku

Ljubitelji čitanja koji vole posjedovati vlastite primjerke knjiga često muku muče s prostorom za odlaganje knjiga. Većina njih sanja o vlastitoj biblioteci u kojoj će njihove ljubimice imati mjesto dostojno njihove vrijednosti i važnosti. Donosimo nekoliko ideja za kućnu biblioteku koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Biblioteka ispod stepenica

Doslovno svaki i najmanji kutak kuće ili stana može se iskoristiti za biblioteku. Ukoliko imate dvoetažni životni prostor, razmislite o mogućnosti da neiskorišteni prostor ispod stepenica pretvorite u mini biblioteku. Ne samo da ćete funkcionalno iskoristiti prostor, već ćete ga i ukrasiti raznim veličinama i bojama knjiga. Ukoliko na neku policu dodate i malu biljku, vaš će prostor ispod stepenica doslovno oživjeti. Poigrajte se raznim visinama polica kako biste mogli smjestiti knjige većih i manjih dimenzija te kako biste dobili dinamiku i razbili monotoniju.

autor fotografije: Mark Koehler

Pregradite sobu policama za knjige

U ovom rješenju police za knjige imaju dvostruku funkciju. Osim što pružaju dom omiljenim knjigama, ove police dijele prostoriju na dva dijela. Baš kao u filmovima, i vi možete imati u svom domu skrivenu prostoriju iza polica za knjige. Velika ponuda okova za namještaj nudi i razne mogućnosti, pa tako možete imati vrata unutar police za knjige ili pak cijelu kliznu stijenu. Rješenje s pregradom je idealno za male prostore jer je polica za knjige ujedno i dekorativna pregrada.

autor fotografije: M&B Interiors

Knjige u etažama

U prostorima starije gradnje, visina prostorije često dozvoljava maksimalno iskorištenje prostora korištenjem etaža. Ukoliko vaš životni prostor ima dovoljno visine, predlažemo biblioteku u etažama stepenica. Bilo da želite otvorene ili zatvorene stepenice, prostor unutar njih idealan je za spremanje knjiga. Otvorene stepenice čine idealne police za spremanje knjiga, jer su knjige pregledne i lako dostupne. Ukoliko ih pak želite sakriti, okovi za ladice pretvorit će stepenice u malu izvlačnu biblioteku. Možete se poigrati raznim dekorima oplemenjene iverice i kreirati ugodan prostor za čitanje u etažama koje najbolje odgovaraju prostoru i vašim potrebama.

autor fotografije: Zminkowska De Boise Architects

Kutak za čitanje u polici s knjigama

Ukoliko si možete priuštiti jedan cijeli zid za biblioteku, savjetujemo vam da u njega integrirate mirni kutak za čitanje. 3 u 1 rješenje je biblioteka s policama za knjige, praktičnim ladicama za odlaganje smještenima u dnu te malim, ugodnim i dobro osvijetljenim kutkom za čitanje.

Dekor za police i ladice u bijeloj boji umirit će šarenilo knjiga te odavati dojam zida. Kako biste naglasili kutak za čitanje, preporučamo da ga istaknete debljim materijalom u nekom drugom dekoru i većom dubinom, ovisno o tome kakav efekt želite postići. Ukoliko želite modernistički i hladniji prostor, kutak za čitanje možete izraditi od živih boja poput plave ili žute. Želite li pak skandinavski ugođaj u svom kutku, predlažemo da izaberete drveni dekor minimalne debljine 38 mm. Nekoliko jastučića i imitacija životinjskog krzna stvorit će ugođaj tople kolibice.

Kako biste imali savršene uvjete za čitanje u svom kutku, ne zaboravite na kvalitetnu rasvjetu. U ovom rješenju predlažemo rasvjetna tijela integrirana u daske oplemenjene iverice.

autor fotografije: Marie Kalok

Polica s porukom

Recite to namještajem! Vjerovali ili ne, ponekad možete integrirati skrivenu poruku u svoj namještaj, na primjer, u svoju policu za knjige, kao u ovom slučaju. Igrom različitih dekora i rasporeda polica, kreirana je poruka „Read your book case“, što bi značilo da se sve knjige koje se nalaze na polici pročitane.

Pustite mašti na volju i kreirajte vlastitu originalnu poruku birajući razne dekore i debljine materijala. Ovako maštovita polica za knjige ne samo da će biti ukras bilo koje prostorije, već će zasigurno i privući pažnju bilo kojeg posjetitelja. Ne moramo posebno naglašavati da ćete izazvati divljenje kod svojih gostiju ukoliko im otkrijete skrivenu poruku i tajnu da ste sve knjige s police pročitali.

Smočnica ili biblioteka

Vjerujemo da ste vidjeli izvlačne kolone u kuhinjama koje služe kao smočnice. U ovom primjeru dali smo izvlačnim kolonama novu svrhu – biblioteke!

Osim u ormarima i kuhinjama, izvlačne kolone praktične su i za spremanje knjiga. Različite visine i dubine polica omogućavaju spremanje knjiga, ali i medija poput CD-a i gramofonskih ploča. Nije važno želite li svoje knjige poredati po veličini ili abecednom redu, one će uvijek biti lako dostupne i pregledne. Ovakav sustav biblioteke malo podsjeća na stare arhive, ali ukoliko želite da vaše knjige budu uredno pospremljene i zaštićene od vanjskih utjecaja, izvlačne kolone su najbolje rješenje za vašu biblioteku. Ovisno o vašim potrebama, možete se poigrati visinom i dubinom kako biste najbolje iskoristili prostor. Fronte kolona mogu biti različite: od drveta, medijapana do oplemenjene iverice. Želite li stvoriti dojam zida, predlažemo oplemenjenu ivericu u bijelom dekoru, bez ručkica i tip-on otvaranje. Ukoliko želite unijeti malo topline u prostor, predlažemo oplemenjenu ivericu u drvenom dekoru, a ako pak želite da je raskoš vaše biblioteke vidljiva, dajte si oduška staklenom frontom.

Iskoristite prostor i ljestve

Visoki stropovi u starijim zgradama i loftovima imaju svojih prednosti i mana, a jedna od prednosti je definitivno veća iskoristivost zidne površine. Često su zidovi u takvim građevinama iskorišteni do polovice upravo zbog visine, no mi smo i tome doskočili. Metalne ili drvene ljestve približit će vam sadržaj i najviših polica, a istovremeno će izgledati cool i biti ukras u prostoru. Postavljaju se na način da klize po vodilicama ili da ih jednostavno otkvačite i zakvačite na potrebno mjesto. S donje strane možete objesiti teglicu s lončanicom ili neki drugi ukras te i na taj način iskoristiti ljestve u prostoriji.

Ukoliko ste spremni investirati malo više, možete u visokoj prostoriji dodati još jednu etažu za biblioteku. Naš prijedlog je galerija na metalnoj konstrukciji koja ne ograničava i ne smanjuje prostor, već naprotiv, zadržava prostranost i prozračnost prostorije, a s druge strane pruža dragocjen prostor za spremanje knjiga.

Biblioteka kao zasebna prostorija

Najsretniji su oni ljudi koji si mogu priuštiti zasebnu prostoriju za biblioteku u svom domu. U ovom slučaju posebnu pažnju valja posvetiti kutku za čitanje. Police za knjige ukrasit će zidove od poda do stropa, ali pravi je izazov u takvoj prostoriji kreirati ugodan i dobro osvijetljen prostor za čitanje. Ukoliko u prostoriji postoji izvor prirodne svjetlosti, u obliku prozora, krovnih prozora ili balkonskih vrata, najbolje je fotelju ili sofu za čitanje smjestiti u taj dio prostorije. Ne samo da ćete imati prirodno svjetlo, već ćete moći uživati i u vanjskom ugođaju, pogotovo za tmurnih kišnih dana ili zimskih idila u predvečerje. Izaberite udobnu fotelju ili sofu, dodajte koji jastučić i dekicu i uživajte u čitanju.

Kakve police ćete odabrati za vašu kućnu biblioteku ovisi o vašem ukusu i atmosferi koju želite postići u toj prostoriji. Metalne police na zidovima od vidljive cigle dat će moderan industrijski štih karakterističan loftovima. Ukoliko pak više volite drvo, izradite police po mjeri u boji kakvu želite, s ornamentima ili modernističke.

Police po mjeri izrađene od oplemenjene iverice daju puno slobode pri izboru debljine i dekora. Obratite pažnju na težinu knjiga i odaberite odgovarajuću debljinu iverice te odgovarajuće nosače polica. Želite li moderne police sa skrivenim okovima ili cijele korpuse od iverala, ovisi o vašim željama i budžetu.

Za koju god opciju se odlučite, vjerujemo da ćete uživati u kreiranju vlastite biblioteke i kutka za čitanje. Ukoliko ste u mogućnosti, fotelju ili sofu za čitanje smjestite pored izvora prirodne svjetlosti. Kvalitetna rasvjeta omogućit će vam uživanje u knjigama u kasnim noćnim satima ili za vrijeme tmurnih i kišnih dana. Neka vaš kutak za čitanje bude u mirnom dijelu vašeg životnog prostora, kako biste mogli neometano uživati u knjigama. Važno je da se vi osjećate ugodno i da vas vaš kutak svakodnevno zove na jednu čašicu čitanja.

SAVJET:

Kada je najbolje vrijeme za čitanje?

Iako većina ljubitelja knjiga čita u krevetu tik prije počinka, istraživanja su pokazala da je najbolje vrijeme za čitanje ujutro nakon buđenja. Čitanje može biti dio vašeg jutarnjeg rituala: dok pijete svoju prvu jutarnju kavicu ili čaj, pročitajte nekoliko stranica omiljene knjige i nahranite mozak dobrim informacijama i pozitivnom energijom. To je posebno važno ukoliko čitate knjige za samopomoć ili poslovne knjige. Za dobar početak dana vrijedi ustati pola sata ranije i započeti dan uz dobro i kvalitetno štivo.

 

Autor: Maja Puškarić