Ljetna kuhinja

Ljeto nam je počelo…Polako prelazimo na ljetno stanje duha, tijela i prostora. Priprema hrane, kuhanje i blagovanje u ljetnim uvjetima zna biti zamorno i neudobno. Nape i klima uređaji rade, no prirodno prozračivanje prostora je ipak najugodnije…Ljetna kuhinja mogla bi biti dobro rješenje.

Pod ljetnom kuhinjom podrazumjevamo otvoreni, ili bolje rečeno poluotvoreni prostor na kojem u možemo organizirati pripremu hrane i njenu konzumaciju u opsegu koji odgovara našim životnim navikama i jasno, prostornim mogućnostima. Koji put će to biti samo roštilj i vrtni sudoper/umivaonik, a ako imamo prostora može se organizirati i potpuna grupa priprema-kuhanje-blagovanje.

 

Položaj, dimenzije i materijali

Najbolje je kad ljetnu kuhinju možemo izravno povezati s blagovaonom, kuhinjom ili dnevnim boravkom. Smještaj može biti na dijelu vrta, terasi uz vrt ili dvorište, a može poslužiti i veći balkon ili još bolje loggia. Bilo bi dobro da na raspolaganju imamo jedan ili dva zida uzduž kojih možemo rasporediti sve potrebne sadržaje i uređaje. Prostor
bi trebao svakako biti barem djelomično natkriven radi zaštite od sunca i ljetnih pljuskova. Pri izboru orijentacije, duljine i konfiguracije zidova, stupnja i načina natkrivenosti svakako moramo voditi računa o svojstvima mikrolokacije i uzeti u obzir najčešći smjer puhanja vjetra i padanja kiše, te kretanja sunca. Ono što također svakako moramo osigurati je dimnjak, priključak na vodovod i odvodnju i barem jednu utičnicu u vodotijesnoj izvedbi za vanjske prostore.

Širina baznog zida trebala bi biti minimalno 180 cm, dubina za opremu minimalno 60 cm s dodatnim uporabnim prostorom dubine barem 110 cm. Širina grupe za blagovanje sa stolom širine 80 cm poželjno je da bude 260 cm ili više.

Oblogu zidova, naročito uz područja pripreme i termičke obrade hrane, najbolje je izvesti od keramičkih pločica. Podovi bi takođe trebali biti od keramičkih pločica što većih dimenzija da se smanji količina fuga. Pločice bi trebale biti glazirane, otporne za smrzavanje i položene uz uporabu fleksibilnog ljepila. Pod svakako izvesti u padu prema terenu, slivniku ili podnom sifonu da se omogući pranje/ispiranje šmrkom ili uređajem za pranje vodom pod
visokim tlakom.

 

Uređenje i oprema

Oprema naše ljetne kuhinje ovisi najviše o stupnju zaštićenosti i očekivanom opsegu korištenja. Ako je prostor dobro zaštićen ili čak s opcijom potpunog zatvaranja staklenim kliznim stijenama oprema može biti skoro kao i u normalnoj kuhinji. To znači da korpusi mogu biti izvedeni od iverala, a kuhinjski uređaji mogu biti standardni u malo robusnijoj inačici, što znači sudoper i ploča za kuhanje isključivo u inox izvedbi. Svakako moramo obratiti pažnju na najniže očekivane temperature u prostoru i još više na postotak relativne vlage u zraku. Kondenzacija vodene pare je u svakom slučaju neprihvatljiva. Osim primarno ljeti, ovakva kuhinja se može koristiti i tijekom cijele godine, pogotovo kod kulinarskih akcija pripreme jela zahtjevnih u pogledu razvijanja dima, neugodnih mirisa i masnih para kao što je ajvar kampanja, sarma, roštilj ili bakalar.

Ako smo ograničeni s prostorom ostaje nam ona rudimentarna varijanta samo s roštiljem i vrtnim umivaonikom. Dimenzije roštilja odaberemo u skladu s potrebnim kapacitetima, a bilo bi dobro da sa svake strane osiguramo 40 do 60 cm radnog prostora za odlaganje sirovih pripravaka i gotovog jela. Vrtni umivaonik/sudoper je nešto što će nam uvelike olakšati život oko ljetne kuhinje jer u njemu možemo prati i obrađivati povrće, meso i na jednostavan
način prati crno posuđe kao što su velike posude za kuhanje, roštiljske rešetke ili peke čije su dimenzije obično prevelike za standardne sudopere, a ne smijemo zanemariti ni opciju hlađenje pića ili lubenica.

Ako ne postoji mogućnost da prostor ljetne kuhinje potpuno zaštitimo od atmosferilija mobilijar moramo izvesti od vlagootpornog materijala kao što je vodootporna šperploča, a uređajima osigurati dodatnu zaštitu za vrijeme u kad nisu u uporabi ili koristiti prenosive uređaje. Na tržištu postoji mnogo prenosivih kuhinjskih uređaja, od posebnih ploča za kuhanje, pećnica do hladnjaka.

Na skicama je prikazana jedna moguća varijanta ljetne kuhinje. Donji dio koji tvori korpuse je izveden u obliku zidića od opeke u debljini 7 ili 12 cm, a na njih je oslonjena armiranobetonska ploča dubine 60 i debljine 10 cm. Ploča je s gornje i prednje strane obložena keramičkim pločicama dim. 10/10 cm. Predviđeni zidarski radovi su takvog karaktera da ih može izvesti bilo koji tehnički orijentiran entuzijast.

Sadržaj ispod radne ploče može se zašititi od pogleda, prašine i kukaca ugradnjom staklenih kliznih vrata u okviru od punog drveta ili zavjesama od debelog platna koje se mogu jednostavno skinuti, oprati i spremiti. Oprema će biti u skladu s potrebama i jasno, stupnjem zaštićenosti, a prikazana je retro/kolonijalna oprema u bakar ili mjed izvedbi. Ako i nismo prijatelji rustikalnog looka, on je ovdje prihvatljiv i skoro nezaobilazan. Ukoliko si možemo
priuštiti još i krušnu peć te imamo hrabrosti i kulinarske vještine da se uhvatimo u koštac s njenim zahtjevima i mogućnostima, naša ljetna kuhinja se može pretvoriti u pravu foodie/dizajnersku oazu na veliko veselje naših ukućana i prijatelja.

Autor: Ante Maleš, ing.građ., dizajner
Rođen 1955. u Korčuli. Još tijekom studija i nakon diplomiranja na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu počinje se zanimati i istraživati odnose likovnih umjetnosti i graditeljstva. Poslije nekoliko godina provedenih u operativi radi u projektnim biroima gdje surađuje s arhitektima na likovnom opremanju i dizajnu interijera i eksterijera. Od 1995. radi u vlastitom dizajnerskom studiju. Uže područje djelovanja mu je primjena grafičkog dizajna u arhitekturi, oblikovanje interijera i namještaja te 3D modeliranje i renderiranje. Od 2007. angažiran je u Elgradu kao dizajner svih prodajnih i poslovnih prostora, te kao konzultant na području razvoja korporativnog identiteta.