Misija – nova kuhinja: Kako spojiti trendove i funkcionalnost

Kada god se upuštamo u velike projekte preuređenja interijera, ne želimo samo osvježenje prostora, nego tražimo način da to novo bude i pomak u pogledu funkcionalnosti i kvalitete.

Adaptacije životnog prostora iziskuju vrijeme i novac, a kako je ipak riječ o dugoročnoj investiciji nemamo mnogo prostora za grešku. Pogotovo kada je na redu adaptacija kuhinje.

Listajući i pregledavajući specijalizirane časopise i internetske stranice posvećene dizajnu interijera, vjerojatno ste primijetili da sve više profesionalaca u idejnim rješenjima za uređenje kuhinje odlučuje za zidne panele umjesto keramičkih pločica. Po svojoj definiciji, zidni paneli su obloge na bazi iverice, debljine 8 milimetara, koje se postavljaju između gornjih i donjih elemenata u kuhinji. Osim što izgledaju luksuzno i elegantno, zidni paneli su izdržljivi i zahvalni za održavanje, a veliki izbor u bojama, dekorima i teksturama zidnih obloga ostavlja veliki prostor za kreativna i stilski efektna rješenja.

Dizajneri interijera često se vode idejom da kuhinja treba biti otvoreni prostor, spojen s blagovaonicom, a nerijetko i s dnevnom sobom. No moderan izgled je samo jedan od razloga zašto sve više pažnje posvećujemo i promišljenom uređenju kuhinje koji će se dobro uklapati s prevladavajućim dizajnom životnog prostora.

Kuhinja je mnogo više od prostorije u kojoj pripremamo hranu. To je mjesto u kojem se okupljamo, družimo, opuštamo, često i jedemo. Stoga nam je podjednako važno da je kuhinja funkcionalna, jednostavna za održavanje, ali isto tako, važno nam je i da bude ugodan i lijepo uređen prostor u kojem ćemo se dobro osjećati.

Stilski zaokružena cjelina životnog prostora

Ako i sami razmišljate o tome kako ukomponirati dizajn kuhinje s blagovaonicom ili dnevnom sobom, jedno od zanimljivih rješenja su iverali kao zidne obloge koje se mogu postaviti kao ukrasni detalji. Na taj ćete način osnažiti dojam prostora, a istovremeno ga vizualno i stilski povezati s dizajnom kuhinje. Elgrad u svojoj ponudi ima kolekciju Egger koju čini više od 140 dekorativnih dekora i koji se izvrsno slažu s njihovom izborom zidnih panela za kuhinje, tako da na jednom mjestu možete pronaći sve što vam treba za upečatljivo i estetski promišljeno i ujednačeno uređenje zidova u vašem domu.

Iverali kao zidne obloge mogu se koristiti i ostalim prostorijama, primjerice u spavaćoj sobi ili hodniku. Njihova je debljina 18 mm i jednostavno se postavlja montiranjem ili lijepljenjem na postojeću zidnu površinu. Osim estetike, prednost zidnih obloga je što se njima mogu sakriti kablovi TV-a i ostalih elektroničkih uređaja, ali i riješiti mrlja koje često nastaju oko utičnica i priključnica, jer kao što znamo, takve je nečistoće s golog zida ili tapeta mnogo teže ukloniti.

No, vratimo se na kuhinje. Popularni trendovi u uređenju kuhinja i interijera općenito naglasak stavljaju na čiste površine, jednostavnost i minimalizam. Kod izbora boja i materijala, vodimo se idejom da elementi koje odabiremo stilsku dobro funkcioniraju s ostatkom našeg životnog prostora i zajedno čine zaokruženu cjelinu. Osim estetskog dojma, važan je i praktični razlog ovakvog pristupa u uređenju. Lakše je čišćenje i održavanje, a kuhinja uvijek izgleda elegantno i uredno.

Kako malu kuhinju učiniti vizualno većom

Čak i ako nemate veliku kuhinju, zidni paneli mogu se pokazati kao odlično rješenje. Naime, kod uređenja malih prostorija važno je da ne pretjerujemo s previše boja, tekstura i detalja, jer se time prostor još više vizualno smanjuje. Kod uređenja malih prostorija uvijek je preporučljivo odabrati svijetle boje, bijelu ili neke od njezinih nijansi, jer će tamne ili jarke boje dodatno zatvoriti i zagušiti prostor.

Zidne panele možete kombinirati tako da izgledom budu jednaki kao radne plohe vaše kuhinje. Također, jedna od opcija o kojoj možete razmisliti su zidni paneli koji će biti iste ili slične boje kao fronte kuhinjskih elemenata. Primjerice, uz bijele kuhinjske elemente ukomponirati zidni panel bijele boje koji će biti drugačije teksture. Izvrstan izbor koji dodaje notu rustikalnog ugođaja je zidni panel Halifax bijeli hrast, a vrlo je popularan i zidni panel koji izgleda kao replika bijelog mramora i dodaje prostoru notu elegancije i luksuza.

Ako se bojite da bi takav odabir, pogotovo ako prevladavaju nijanse bijele boje, na prvi dojam mogao djelovati pomalo sterilno, to se može izbjeći uz nekoliko zanimljivih detalja. Odabirom atraktivnih rasvjetnih tijela, posude za voće, začine i tome slično, mala kuhinja „odjevena“ u bijele zidne panele i plohe može djelovati mnogo prostranije nego što jest, a uz pažljivo odabrane kuhinjske dodatke dobit će vaš osobni stilski pečat.

Dosadile su vam vaše pločice? Prekrijte ih panelom

Jedan od razloga zbog kojih stručnjaci za uređenje interijera vole zidne panele leži u tome što su efektni, moderni, ali i jednostavni za postavljanje. Zidni paneli prekrit će sve neravnine i nepravilnosti na zidovima, a mogu se postaviti i na keramičke pločice koje već imate na zidu. Tako ćete izbjeći velike troškove i dugotrajne mukotrpne radove razbijanja starih pločica, ravnanja zidova i postavljanja novih.

Kada su u pitanju zidni paneli za kuhinje, Elgrad je u svoju ponudu uvrstio 37 skladišnih i još oko 25 dekora po narudžbi, izrađenih od iverice koja je s obje strane zaštićena laminatom. Kako se ove zidne ploče proizvode u dimenzijama 4.100×640 mm i režu po mjeri, jednostavni su za ugrađivanje i nema neuglednih spojeva i prijelaza, kakve je prilikom postavljanja običnih keramičkih pločica teško izbjeći. Treba napomenuti da je površina zidnih panela izdržljiva jednako kao i radna ploča, te otporna na upijanje vlage. Jedino rubovi samih panela mogu biti podložni učincima vlage, stoga ih je potrebno zaštititi kantiranjem.

Vrijeme ne želimo gubiti na nepotrebno čišćenje

Od čišćenja i održavanja našeg životnog prostora ne možemo pobjeći. Pa ipak, te poslove želimo što je moguće više pojednostaviti tako da nam ne oduzimaju previše vremena i energije. I to je nešto o čemu treba voditi računa kod uređenja svih prostorija u domu, a osobito kuhinje koja je tijekom pripreme hrane svakodnevno izložena stvaranju različitih mrlja i prljavština.

Prednost zidnih obloga je i u tome što se masne i druge tvrdokorne mrlje koje su u kuhinji neizbježne mnogo lakše uklanjaju nego što je to slučaj s keramičkim pločicama. Naime, mrlje od umaka ili crnog jednostavno ćete obrisati sa zidnog panela, dok njihovo uklanjanje iz fuga keramičkih pločica može biti popriličan izazov. Osim toga, fuge između pločica će s vremenom, bez obzira na redovito čišćenje, početi mijenjati boju i potamniti, pa i s te strane zidni panel dugoročno predstavljaju izbor o kojem vrijedi razmisliti.

Jedino ograničenje kod zidnih panela ili zidnih letvi jest to što se ovaj tip obloga nije prikladan za kuhinje sa štednjakom koji ima plinske ploče za kuhinje. Naime, kod ploča za kuhinje od stakla/keramike ili indukcije, toplina izravno zagrijava dno posude. S obzirom na to da se kod plinskih ploča za kuhanje toplina raspršuje, u tom je slučaju bolji izbor za zidne obloge kaljeno staklo ili keramika. Ako se ipak odlučite za zidne panele, treba voditi računa da minimalna udaljenost od posude za kuhanje i panela treba biti minimalno deset centimetara.

Ako ste se u redizajn kuhinje upustili sami i teško vam je vizualizirati kako će se pojedini kuhinjski elementi slagati s dekorom, na raspolaganju vam je alat Egger VDS u kojem se možete poigrati s bojama i dekorima koji vam se sviđaju i dobiti kvalitetniji, jasniji uvid kako će se slagati u stvarnosti.

Sadržaj nastao u suradnji s Elgradom.

Izvor: net.hr
Originalni članak: https://net.hr/promo/misija-nova-kuhinja-kako-spojiti-trendove-i-funkcionalnost-574934b8-bd77-11eb-ae70-0242ac14001d