Širina primjene OSB ploča

Zahvaljujući odličnim mehaničkim svojstvima i prihvatljivoj cijeni, OSB ploča se većinom koristi za krovne i zidne konstrukcije, kao podkonstrukcija za parket, za pregradne stijene itd. Prednosti i karekteristike OSB ploča su svakako:

 • Izvanredna statička i mehanička svojstva
 • Toplinska izolacija
 • Atraktivan izgled i obrađena površina
 • Niska razina formaldehida (E1)
 • Stabilnost i čvrstoća
 • Higijenski čista ploča

OSB ploče proizvode se prešanjem i ljepljenjem pojedinih slojeva dugog i tankog iverja. Pritom su ti slojevi postavljeni međusobno pod pravim kutem po čemu su ploče i dobile engleski naziv (Oriented strand board – Ploče sa suprotno orijentiranim iverjem)

Atraktivna struktura OSB ploča pridonjela je i sve većoj upotrebi u interijerima. Struktura površine, prirodna boja i prikaz samog “golog” iverja prikazuje izrazitu prisutnost drveta, a to je ono što u interijerima donosi notu posebnosti, estetske zanimljivosti i neograničenosti primjene.

“Nedovršeni” izgled OSB ploča uklapa se u posljednje trendove u suvremenom dizajnu interijera

 • Oblaganje stropova i zidova zbog dekoratvinog izgleda
 • Rješenja za podove
 • Izrada namještaja
 • Primjena u suhim i vlažnim uvjetima
 • Troškovno i ekološki prihvatljiva rješenja

U projektima dizajna interijera OSB ploče su se dokazale kao iznimno svestrane. Lako se instaliraju i premještaju tako da pružaju veliku dozu fleksibilnosti prostoru u kojem se koriste.

Mogu se koristiti ne samo da se odvoje prostori i funkcionalne cjeline, već da budu i dio interijera koji se lako pretvara iz statičkog u dinamički. Prikladne su za razna otvaranja i zatvaranja, kao mobilni pregradni zidovi ili rješenja koja u prostoru kreiraju različite visine. Također pružaju interesantan dojam kao podna rješenja, a bojanjem se može dobiti neobično zanimljiv izgled.

Još jedna jaka kvaliteta OSB ploča je da se mogu koristiti u izradi namještaja. Lakoća kojom se materijal oblikuje pruža cijelu paletu primjena u kreiranju gotovo bilo kojeg laganog komada namještaja, od police sa knjigama, garderobe, izrade stolova i stolica, radnih stolova do elemenata koji ulaze u veća dekorativna područja kao što su okviri, uzglavlja kreveta, osvjetljenja itd.

Interesantna primjena OSB ploča nalazi se u oblaganju zidova, gdje se dekorativni potencijali ostvaruju kroz detalje kao što je mješavina drvnih tonova i tekstura koja može pridonjeti diferencijaciji u dizajnu. Tekstura se tekođer može očuvati ili promjeniti bojanjem

Piše: Elgrad

Za više informacija o OSB pločama kontaktirajte:
Matija Vusić, dipl.ing.šum.
voditelj odjela prodaje masiva i ljepljenih ploča
www.elgrad.hr
matija.vusic@elgrad.hr
mob.: +385 91 23 35 765
tel. direktni: +385 1 55 02 441

Pogledajte kako je firma Egger iskoristila OSB ploče za izgradnju i uređenje interijera njihove Upravne zgrade.

Više o OSB pločama pročitajte u brošuri.