SOKL

U našem novom serijalu članaka pozabavit ćemo se posebnim dijelovima namještaja i opisati ih s tehničkog, ergonomskog i na kraju oblikovnog aspekta. Naime, kod promišljanja našeg novog namještaja obično smo skloni razmatrati najširu sliku i ukupni opći dojam, uzimajući pojedine dijelove zdravo za gotovo. No, svaka od komponenti koje ukupno čine namještaj ima svoja posebna svojstva i zakonitosti primjene. Njihovim uvažavanjem možemo značajno unaprijediti izgled i funkcionalnost namještaja na način koji možda nismo ni očekivali. U ovom članku pozabavit ćemo se samozatajnom dijelu kojeg rijetko primjećujemo, koji se nalazi između namještaja i poda, a to je sokl.

Sokl, cokl, cokla, kolokvijalno i u okviru stručnog žargona, ili podnožje, kako bi trebao izgledati književni naziv, predstavlja dio namještaja koji služi da se glavni volumen namještaja podigne od poda. Podrijetlo je od latinskog socculus (cipelica) što je značilo četvrtasto, neukrašeno postolje stupova koje nalazimo u raznim drevnim arhitektonskim stilovima. Svojim dimenzijama sokl uglavnom prati širinu glavnog dijela namještaja, izvodi se u visini od 5 do 20 cm i obično je uvučen u odnosu na prednji plan za 2 – 10 cm.

KUHINJA I KUHINJSKI OTOK SA I BEZ SOKLA

POSTOJI VIŠE RAZLOGA ZBOG KOJIH SE IZVODI SOKL.

Konstruktivni – Sokl predstavlja dodatno ukrućenje donjeg dijela namještaja i s njegove donje strane se obično ugrađuju nivelatori koji služe da se osigura stabilnost i vertikalni položaj.

Ergonomski – Soklom postižemo da se najdonja stranica namještaja više ne nalazi na samome podu tako da su uskladišteni predmeti bliži našem pogledu i dohvatu, a što smanjuje potrebu za pretjeranim saginjanjem. Odmicanje od poda nam omogućava i lakše čišćenje i održavanje podova i podnih obloga uz namještaj jer se ne trebamo brinuti da ćemo usisivačem ili mokrom krpom ogrebati ili smočiti prednju stranu vrata ili ladica. Uvlačenjem sokla dobivamo dodatan prostor za stopala što nam omogućava da se možemo pozicionirati neposredno uz rub ormara, komode ili radne površine. Ovo je posebno značajno kod kuhinja, radnih pultova u proizvodnim ili laboratorijskim prostorima gdje ispod radne površine imamo prostor za skladištenje materijala ili opreme. Na kraju, ali ne i najmanje važno, sokl nam omogućava otvaranje vrata i ladica bez opasnosti da će nam one zapeti za stopalo i ozlijediti nas.

VOLUMEN PULTA NAGLAŠEN TAMNIM SOKLOM

Oblikovni – Sokl nam omogućava preciznu kontrolu odnosa između plohe poda i volumena namještaja. Variranjem visine i dubine sokla možemo postići zanimljive efekte – visoki sokl definira samostalni lebdeći volumen, niski sokl naglašava robusnost, vizualnu čvrstoću i stabilnost, a ako sokl potpuno izostavimo dobijemo efekt izrastanja volumena iz podne plohe. Smišljenim odabirom materijala i rasvjete spomenute efekte možemo još više naglasiti, a njihovim kombiniranjem možemo postići i dodatnu dinamiku u obično zapostavljeni najniži sloj našeg interijera.

DIO SUSJEDNE KOMPOZICIJE DIJELOM SE PRETVARA U KUHINJSKI SOKL
ERGO.LUTAK ZORNO PRIKAZUJE UTJECAJ SOKLA NA POLOŽAJ STOPALA I SAVIJANJE KRALJEŽNICE

Autor: Ante Maleš, ing.građ., dizajner
Rođen 1955. u Korčuli. Još tijekom studija i nakon diplomiranja na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu počinje se zanimati i istraživati odnose likovnih umjetnosti i graditeljstva. Poslije nekoliko godina provedenih u operativi radi u projektnim biroima gdje surađuje s arhitektima na likovnom opremanju i dizajnu interijera i eksterijera. Od 1995. radi u vlastitom dizajnerskom studiju. Uže područje djelovanja mu je primjena grafičkog dizajna u arhitekturi, oblikovanje interijera i namještaja te 3D modeliranje i renderiranje. Od 2007. angažiran je u Elgradu kao dizajner svih prodajnih i poslovnih prostora, te kao konzultant na području razvoja korporativnog identiteta.