VDS – Virtualni dizajn studio

Biranje materijala i boja za namještaj kojim ćemo urediti naš novi stan, poslovni prostor ili samo jednu prostoriju često zna biti vrlo zahtjevan zadatak. Suočeni s bogatim mogućnostima izbora znamo se izgubiti u obilju ponude i ono što bi trebalo predstavljati užitak i zadovljstvo pretvori se u zamoran i dosadan posao. Ona prvotna briljantna ideja koju smo imali izgubila se u moru opcija, a psiholozi kažu da se ljudska pažnja može usredotočiti na samo 5 – 7 objekata istovremeno.

 

Veliki proizvođači materijala za izradu namještaja su itekako svjesni tog problema i trude se na različite načine potencijalnim kupcima olakšati izbor među par stotina različitih boja i dekora. U Eggeru su tako svoju novu kolekciju predstavili u više različitih grupa, svaku u okviru svog konteksta, a razvili su i posebnu aplikaciju za slaganje kombinacija pod imenom VDS (Virtualni Dizajn Studio). Ideja je vrlo jednostavna – na 3D modelu imaginarnog interijera omogućiti kupcima lijepljenje tekstura s bojama i dekorima iz cjelokupne kolekcije. Kao i većina jednostavnih ideja i ova ima iza sebe sofisticiranu tehničku podlogu koja pomaže ostvariti dvije najvažnije funkcije a to su interaktivnost i vjeran, realističan prikaz. U implementaciji su korištena sva moderna dostignuća iz CGI (Computer-generated Imagery – računalno stvarano slikovlje) tehnologije, koja se inače koristi u visokobudžetnim filmskim projektima, računalnim igrama te vrhunskim tehničkim i arhitektonskim simulacijama. Kako neupućeni promatrač vjerojatno neće i ne može primijetiti korištene tehnološke značajke, upozorit ću samo na neke koje se pri pažljivom drugom pogledu jasno raspoznaju i uočavaju. To su redom: vjerna simulacija dnevnog svjetla i umjetne rasvjete, s mekanim sjenama, odrazima i lomovima svjetlosti, točno primijenjeno prespektivno izobličavanje tekstura te antialiasing – uklanjanje iskrzanih/stepenastih rubova na kosim bridovima i teksturama.

 

elgrad-blog-vds-slika-1

 

Aplikacija se otvara i odvija unutar web preglednika na računalu ili na pametnom telefonu (podržani su i Android i iOS operativni sustavi). Početni prozor nam nudi odabir interijera na kojem ćemo se okušati u našoj kreaciji i ispitivanju kombinacija. Interijeri su podijeljeni u dvije grupe: privatne – sa svim prostorijama unutar stana i javne – s karakterističnim primjerima poslovnih prostora – uredi, trgovine, hoteli, itd. Ponuđeni interijeri su prekrasno dizajnirani s pažljivo odabranim omjerima zastupljenosti vertikalnih i horizontalanih površina, omjerima između površina “naseljenih” namještajem i praznih površina podova i zidova, sve u svrhu toga da bi bolje doživjeli međusobne odnose dekora/boja i istodobno njihovu interakciju s ostatkom prostora. U velikoj većini primjera kombinirano je dnevno svjetlo i umjetna rasvjeta kako bi se dobio dojam o ponašanju dekora pri različitom osvjetljenju i pod izravnim svjetlom, odnosno u sjeni.

 

elgrad-blog-vds-slika-2

 

Nakon odabira interijera otvara nam se glavni radni prozor s velikom slikom i klikabilnim točkama koje služe za aplikaciju boja/dekora na pojedine elemente namještaja, a možemo mijenjati i boje/dekore poda i boje zidova i stropova. Kad smo završili s kombiniranjem možemo našu kreaciju spremiti, pripremiti za tisak u PDF i JPG formatu i podijeliti putem društvenih mreža. Datoteke za tisak pohranjuju se lokalno na naš uređaj, a sam projekt se pohranjuje u oblaku i možemo mu pristupiti kasnije putem ID broja kojeg nam program pošalje na našu odabranu e-mail adresu.

 

elgrad-blog-vds-slika-3

 

Klikom na referentnu točku otvara nam se prozor za odabir boja/dekora. Dostupni su svi dekori iz postojeće kolekcije za namještaj i podove kao i stotinjak boja za zidove i stropove. Radi lakšeg snalaženja dekori su podijeljeni u grupe, možemo kreirati i vlastiti skup omiljenih dekora, a u tom dijelu možemo mijenjati i orijentaciju postavljanja.

 

elgrad-blog-vds-slika-4

 

S obzirom da je na većinu ponuđenih interijera ponuđen pogled koji obuhvaća relativno veliki prostor događa se da neki, pogotovo drvni dekori izgube detalje radi položaja u dnu vidnog polja. Da bi bolje sagledali detalje i pobliže ispitali odnos dekora svaki od ponuđenih predložaka ima jedan ili više pogleda iz bliže prespektive.

 

elgrad-blog-vds-slika-5

 

Ako smo neodlučni u izboru ili želimo na istom predlošku usporediti i odvagnuti dvije različite kombinacije, program nam omogućava i tu opciju. Glavni prozor se podijeli u dva dijela i na svakom od njih možemo aplicirati različite dekore, a razdjelnu liniju možemo pomicati lijevo-desno i tako dobiti najbolji mogući uvid u to što nam koja od kombinacija nudi.

 

elgrad-blog-vds-slika-6

 

Iako bi se iz gornjeg opisa moglo zaključiti drugačije, program je izuzetno jednostavan za korištenje, organiziran je krajnje intuitivno i već nakon par minuta istraživanja opcija možemo ga koristiti u njegovoj punoj funkcionalnosti. Verziji na hrvatskom jeziku možemo pristupiti putem slijedeće poveznice: http://vds.egger.com/?country=hr

Da bih prikazao VDS na djelu na slijedećih par primjera pogledat ćemo interijere s izrazito različitim konfiguracijama i različitim konceptom primjene dekora.

Razigrana, gotovo ekstravagantna kuhinja/boravak. Puno dnevnog svjetla, puno stakla i pripadajućih refleksija, negativni i pozitivni volumeni. Što učiniti? Sve u sivo… Da, ali s različitim teksturama – beton – Cascina pinija sa svojim godovima – na trećem volumenu lanena tekstura. Na kraju sve smirimo s šumsko zelenim horizontalama. Razigrano, ali pod kontrolom.

 

elgrad-blog-vds-slika-7elgrad-blog-vds-slika-8-1

 

Na drugom primjeru imamo spavaću sobu sa zidovima alabaster boje, na dijelu obloga imamo ploče u boji sivog kamena, a ostatak obloga, krevet, ormar i pod izvedeni su u dekoru hrasta. Dosadna i uspavana soba kao što joj ime i dekori kažu. Tablete za spavanje nisu potrebne… No, odabrani samozatajni Kansas hrast, pod izravnim osvjetljenjem počinje zračiti intenzivnim žutim i svjetlosmeđim tonovima i tako probudi i sebe i nas. Drži nas budnim dok noću čitamo i budi ujutro kad ga sunce osvjetli, treba samo razmaknuti one zavjese na prozoru…

 

elgrad-blog-vds-slika-9

 

elgrad-blog-vds-slika-10-1

Slijedi kut dnevnog boravka sa kliznim vratima u dekorima Tirolsko plava i Bamenda. Prestrogo, bez obzira na afričko porijeklo Bamende.Trebamo samo dopustiti da svjetlo kroz krovni prozor osvijetli bijele police i brušeni aluminij na kliznim vratima i da oba dekora oslobode sve svoje skrivene tonove boja aktiviranih dnevnim svjetlom.

 

elgrad-blog-vds-slika-11

 

elgrad-blog-vds-slika-12-1

Osim osnovne funkcije odabira i kombiniranja dekora, ono što je posebno dobro kod ove aplikacije je što kod prosječnog korisnika podiže osvještenost o tome kako interijer zapravo funkcionira u dizajnerskom smislu. Odnosi boja i volumena u vertikalnom, gore-dolje smjeru, horizontalna, lijevo-desno ravnoteža, što smjestiti u prvi plan, a što i koliko u dno prostora, sve to, ali i više od toga, lijepo se vidi iz ponuđenih predložaka, ali tek nakon nakon što se malo poigramo s razmještajem ovih boja ili onih dekora. Možemo isprobati onu našu početnu, briljantnu ideju, ali nitko nam ne smeta da istražimo i ideje/kombinacije koje nam nikad nisu ni padale na pamet i tako osim interijera istražimo malo i same sebe. Ili, ono za što su profesionalnim dizajnerima trebali mukotrpni sati modeliranja, ljepljenja tekstura i podešavanja osvjetljenja sad je svima dostupno na samo par klikova mišem.

Autor: Ante Maleš, ing.građ., dizajner
Rođen 1955. u Korčuli. Još tijekom studija i nakon diplomiranja na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu počinje se zanimati i istraživati odnose likovnih umjetnosti i graditeljstva. Poslije nekoliko godina provedenih u operativi radi u projektnim biroima gdje surađuje s arhitektima na likovnom opremanju i dizajnu interijera i eksterijera. Od 1995. radi u vlastitom dizajnerskom studiju. Uže područje djelovanja mu je primjena grafičkog dizajna u arhitekturi, oblikovanje interijera i namještaja te 3D modeliranje i renderiranje. Od 2007. angažiran je u Elgradu kao dizajner svih prodajnih i poslovnih prostora, te kao konzultant na području razvoja korporativnog identiteta.