Održivost, 3D printani domovi…ovo su novi trendovi u uređenju interijera, jedan se suptilno probio na scenu

U nastavku saznajte kako ukomponirati prirodu u svoje životne prostore te tako poboljšati kvalitetu života svih ukućana.

Trendovi u svijetu uređenja interijera, i arhitekture općenito, za ovu godinu najavljuju velike promjene – tu su 3D printani domovi, prefabricirana i modularna gradnja, održivost kao osnovna nit vodilja u uređenju te niz drugih zanimljivih predviđanja. Ipak, jedan od uzbudljivijih koncepata koji se već neko vrijeme suptilno probija na scenu je unošenje prirode i okoline u vlastiti dom. Mogli bismo reći da je ovaj postupak uređenja doma nešto puno veće od samog trenda jer svi se stručnjaci slažu da dom prožet prirodnim elementima može smanjiti stres, potaknuti kreativnost i jasnoću misli, poboljšati našu dobrobit te ubrzati ozdravljenje.

Teoretičari, znanstvenici i praktičari dizajna desetljećima rade na definiranju aspekata prirode koji najviše utječu na naše zadovoljstvo izgrađenim okolišem te kako ukomponirati navedene formule u naš dom. Nekoliko osnovnih odrednica je definirano i one sve više nastanjuju naše domove. U nastavku saznajte kako ukomponirati prirodu u svoje životne prostore te tako poboljšati kvalitetu života svih ukućana.

1. Svježi zrak

Jedna od najosnovnijih i najjednostavnijih stavki u stvaranju prirodnog ugođaja u domu je svježina zraka. Osim što stvara drugačiji dojam doma, svježi zrak je iznimno bitan za naše zdravlje stoga je nužno da postoji mogućnost otvaranja prozora ili vrata kad god je to moguće. Kroz otvoreni prozor također možemo čuti zvuk kiše, vjetra ili pjev ptica što nas instantno povezuje s godišnjim dobima i vremenom. Ovo je prilično jednostavan koncept, ali mnogi ljudi žive u kućama s prozorima koji se ne otvaraju ili su odlučili da ih nikada ne otvore.

2. Svjetlo i sjena

Sve je više dokaza da smo zdraviji kada su naši cirkadijalni ritmovi uravnoteženi, a pristup dobrom dnevnom svjetlu uvelike pomaže u tome. Intuitivno mapiramo doba dana gledajući kako se sjene te sunčeva svjetlost kreću po sobi i instinktivno se okupljamo na sunčanim toplim mjestima. Stoga, potrudite se na sve moguće načine pustiti što više prirodne svjetlosti u svoj dom, stvorite prostore gdje možete sjediti na suncu ili udobne zelene oaze za opuštanje.

Kupaona Egger PerfectSense Feelwood
Kupaona Egger PerfectSense Feelwood

Izbrišite granicu između vanjskih i unutarnjih prostora. Ako posjedujete malo dvorište, terasu ili balkon stvorite vanjsku sobu u tome dijelu i tretirajte je kao i bilo koji dio interijera. Takvi prostori se u gotovo svim klimatskim uvjetima mogu koristiti kao radna soba ili dnevni boravak oko šest mjeseci u godini.

3. Unesite vanjski prostor unutra

Prečesto su naši unutarnji prostori sterilni i nemaju veze s prirodom. Donošenje prirode i prirodnih elemenata u vaš dom može vas povezati s okolinom u kojoj živite.

Slobodno si stvorite svoju malu vlastitu džunglu, prirodno utočište u kojem ćete uvijek pronaći malo mira. Dodajte biljke, male unutarnje zelene zidove, umjetnine s floralnim motivima, jednostavne fontane. Čak i na radnoj površini će vas ovi detalji povezati s prirodom.

Zatvoreni prostori u kojima se možemo osjećati sigurno, ali istovremeno gledati u daljinu pomažu nam vratiti osjećaj udobnosti. Biti okružen prirodom, a istovremeno obitavati u sigurnosti svoga doma može donijeti bitan osjećaj spokoja.

4. Prirodni materijali i oblici

Uz sunčevu svjetlost i svježi zrak, prirodni materijali su jedna od najbitnijih stavki za stvaranje opuštajuće atmosfere u domu. Prirodni materijali poput drva ili kamena nude nam varijacije tekstura i uzoraka koje repliciraju senzorne varijacije iz prirode. Danas postoje nebrojene mogućnosti uklapanja drva u naše domove jer se radi o materijalu koji ima posebnu moć spajanja vanjskih i unutarnjih prostora. Štoviše, obrada drva i materijala na bazi drva je napredovala do te granice da su se uvukli u svaki kutak našeg doma i zapravo nam je život nezamisliv bez njih.

Za dočaravanje prirodne atmosfere odlučite se za Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče na bazi drva. Elgrad, naime, u ponudi ima odličan novitet – Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče, kombinaciju dvaju visokokvalitetnih proizvoda: PerfectSense mat lakirane ploče i Feelwood struktura sinkroniziranih pora. Ukupno ima šest dekora s vrlo niskom razinom sjaja, prirodnijim koloritom s boljim kontrastom i dubinom, čime je bojom bliže uzoru iz prirode. Uz to, na pločama ne ostaju otisci prstiju, izuzetno lako se čiste, što je posebno korisno kod tamnih dekora.

Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče osvajaju na prvu i stvaraju „wow“ efekt u prostoru svojim vizualnim savršenstvom i privlačnom prirodnom taktilnošću. Njihov bezvremnski izgled oduševit će svakoga. Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče mogu također u kuhinju donijeti dašak mističnosti prirode i odličan su izbor za kupaonice, naše kućne oaze. Naime, ugodnu atmosferu za relaksaciju nemoguće je postići bez privlačnosti i prisnosti drvenih površina namještaja te dekorativnih detalja.

Nikako ne zaboravite i vaše spavaonice čija je prva uloga pružanje opuštajuće atmosfere. Prema tome, dodajte toplinu sobi uz pomoć drvenog okvira i uzglavlja kreveta koji su puno bolji izbor od ispraznih i hladnih umjetnih materijala.

Kuhinja Egger PerfectSense Feelwood
Kuhinja Egger PerfectSense Feelwood