Kako odabrati savršeni pod za vaš dom: od inspiracije do finisha

Unazad nekoliko godina laminatni pod postao je među omiljenim opcijama pri odabiru poda. Ne samo da opčinjuju svojim predivnim, toplim dizajnom već su itekako funkcionalni u svakom pogledu: lako se postavljaju, otporni su na vanjska oštećenja i iznimno se lako čiste i održavaju. Ako sve to uzmemo u obzir dolazimo do zaključka da su laminatni podovi definitivno podovi budućnosti.

Pronašli smo najljepše podove Instagrama

I od laminata su!

Kada nam treba doza inspiracije Instagram svakako prednjači s kreativnim prijedlozima i fotografijama. Iako se na Instagramu može naći svega i svačega, stil koji prevladava na ovoj društvenoj mreži jesu topli, ugodni, atmosferni domovi. To i ne čudi jer je upravo u takvim domovima, život ugodniji, a često se i koriste boje i teksture koje djeluju umirujuće. S druge strane, Instagram nudi i odličnu bazu rješenja za manje stanove, a ruku na srce, nema nas puno koji živimo u palačama.

Obzirom da je laminatni pod sve češći odabir u našim i susjednim domovima, htjeli smo provjeriti kako su Instagram incluenceri iskombinirali laminate i uklopili ih u prostorije. I pronašli smo pregršt divnih fotografija toplih, opuštajućih ambijenata. U nastavku donosimo najljepše laminatne podove Instagrama, bacite oko.

 

View this post on Instagram

 

Obsessed with this kitchen 💙(Image: @thecozyranch)

A post shared by Apartment Therapy (@apartmenttherapy) on

Kopirajte ovaj look

EPL137 ELTON HRAST BIJELI

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


Kopirajte ovaj look

EPL142 OLCHON HRAST PJEŠČANI BEŽ

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


Kopirajte ovaj look

EPL039 ASCROFT WOOD

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


Kopirajte ovaj look

EPL042 HALFORD HRAST CRNI AQUA+

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


Kopirajte ovaj look

EPL122 WALTHAM HRAST NATUR

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


 

View this post on Instagram

 

Sneaky peaky of our most recent project #projecthuntley shot by @jeffmindell !

A post shared by Joyce Downing Pickens (@jdpinteriors) on

Kopirajte ovaj look

EPL047 NEWBURY HRAST TAMNI

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


 

View this post on Instagram

 

Berglunds Strand 15 34 kvm, 1 rok Styling @scandinavianhomes Foto @kronfoto För Viktor Moberg @innerstadsspecialisten

A post shared by Scandinavian Homes (@scandinavianhomes) on

Kopirajte ovaj look

EPL046 NEWBURY HRAST SVIJETLI AQUA PLUS

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


 

View this post on Instagram

 

Morning in this Ashe + Leandro Kitchen #asheleandro #asheleandroarchitecture #asheleandrointeriors #kitchen @wtrwrks sink and faucet

A post shared by ASHE LEANDRO (@ashe_leandro) on

Kopirajte ovaj look

EPL064 ABERGELE PRIRODNI HRAST

POTRAŽI SLIČNE DEKORE U ELGRADU >


 

Par korisnih savjeta kako dizajnirati svoj dom

Krenite od poda

Inspirirajte se

Bacite se u istraživanje: pronađite inspirativne fotografije i ideje. Na sreću, danas ima pregršt platformi koje nude predivne fotke interijera: Instagram, Pinterest ili razni specijalizirani portali za uređenje doma. To pronađite za svaku prostoriju u kući, a potom pokušajte uskladiti stilove i boje odabranih fotografija. Svakako vodite računa vrsti vašeg prostora. Nije isto živite li u potkrovlju ili imate stan od 100 ili 40 kvadrata, pa pokušajte i birati fotografije na kojima su ponuđena dizajnerska rješenja prema vašem tipu prostora. Ovo je osnovni okvir od kojeg dalje gradite vizualni identitet vašeg doma.

Odaberite pod i uskladite boju zidova

Odabir kvalitetnog poda je jedna od najbitnijih stavku pri uređenju doma. Ovo će biti vaša baze. Ne samo da je bitno da se vizualno uklopi u vašu viziju, već kod poda morate voditi računa da je funkcionalan i otporan. Volite li interijere „toplog“ dizajna, s „cozy“ elementima, svakako se odlučite za laminatni pod. Ne samo da je ova nova generacija laminatnih podova kvalitetna i vrhunski dizajnirana, već posjeduju i brojne prednosti i odnosu na druge. Odličan su odabir za domove s djecom ili kućnim ljubimcima, u kojima su češća prolijevanja, grebanje i sl., a i lako se čiste. Ono što je također odlično kod ovih prodova jest to da ih možete postaviti u svakom prostoriji, uključujući i kuhinju, pa čak i kupaona jer ima odličnih vodootpornih rješenja. I šećer na kraju – izuzetno se lako postavljaju.

Prednosti Laminatnog poda

Kada ste se odlučili za stil poda, prema njemu odaberite zidove. Zid je izuzetno bitan za dojam vašeg doma jer je poznato da boje direktno utječu na raspoloženje. Želite li „igrati na sigurno“, najbolje je odabrati neutralne boje s kojima ne možete pogriješiti: siva, bež ili bijela. A želite li dodatni malo boje, možete jedan zid obojati intenzivnije. Prilikom odabira tona boje, u trgovini zamolite prodavača da vam dopusti da ton kartu ponesete sa sobom i u svom domu testirate različite tonove boja. Ovo se radi jer rasvjeta u vašoj kući i trgovini nije ista, pa se lako donese kriva odluka.

Kako uskladiti boju zida i poda

Neutralne nijanse

Odabir neutralnih boja za zidove je najsigurniji izbor. Bez obzira ima li pod žute, narančaste ili sive podtonove, neutralni zidovi će se vrlo lijepo uklopiti. Odaberete li ovu početnu poziciju, drugi detalji, poput zastora ili čak sofe slobodno mogu biti u nekoj „ambicioznijoj“ boji.

Analogne boje

Ako vam je neutralno dosadno, poigrajte se s bojama. Ali, napravite to smisleno i koristite analogne boje. To su nijanse boja koje se slažu i njima se postiže ugođaj harmoničnih i ugodnih ambijenata. Kako to izgleda u praksi? Imate li pod s bogatim, crvenim podtonovima, odaberite tamnocrvenu nijansu ili boju vina; ima li vaš pod sive ili pepeljaste nijanse, uskladite ga s bojom poput plave ili zelene.

Kontrast

Za one koji vole dramatične prostore, odaberite boju zida koja je u kontrastu s vašim podom. Prije svega odredite podton vašeg poda i na kotaču boja potražite nijansu koja se nalazi nasuprot. Na primjer, imate li pod s narančastim podtonovima, na zid stavite plavo-sivu boju.

Opremite prostor

Sada imate postavljeni okvir, podove i zid i od tuda ćete dalje nastaviti graditi „priču“. Odaberite namještaj i ukrase koji lijepo. Ovdje također vodite računa da uskladite boje. Sada već imate razvijen stil i jasniju viziju, pa to neće biti toliko teško. Pri odabiru namještaja, osim o dizajnu, bitno je voditi računa i o funkcionalnosti. Primjerice, dobro je uložiti u kvalitetniju sofu ili kuhinju.